Майже 850 вагонів з вантажем простоюють на кордоні Казахстану з Китаєм

Зерновий союз Казахстану повідомив, що протягом 123 діб (4 місяці) простоюють 849 вагонів з продовольчим вантажем.

Призначення складу «кинутих» потягів ст. Достик (експ.), ст. Алтинколь (експ.). Деякі завантажені вагони знаходяться в нерухомому стані з 30 вересня минулого року. Продовольчий вантаж оцінюється в більш ніж 57 000 т на суму 6,9 млрд тенге ($16,6 млн).


«Скупчення вагонів спостерігається як на станціях переходу кордону, так і на роз’їздах і станціях на шляху прямування до них. Тобто завантажені вагони розкидані по всьому маршруту слідування. Вантажовідправники побоюються за збереження такого вантажу і сподіваються на неухильне виконання національним перевізником своїх зобов’язань щодо збереження вантажу, прийняте ним до перевезення, як цього вимагає законодавство РК і умов укладених договорів », – підкреслюється в повідомленні.


У ЗСК прогнозують, що з підвищенням температури якість продукції погіршиться. У зв’язку з цим китайські партнери можуть переглянути умови укладених контрактів не на користь казахстанських імпортерів.


«У будь-якому випадку можна з упевненістю стверджувати про майбутні значні збитки казахстанських експортерів зерна. Тому учасники ринку вважають справедливим, якби в разі повернення навантажених вагонів вантажовідправнику національний перевізник зробив перерахунок вартості провізної плати (тарифу) від станції відправлення до фактичної станції дислокації вантажу, з якою проводиться його повернення », – йдеться в повідомленні.


Зерновий союз Казахстану звернувся до Адміністрації президента РК, канцелярію прем’єр-міністра, в зацікавлені державні органи, АТ« НК «КТЖ» і НВП РК «Атамекен» з проханням забезпечити прозорість в діяльності національного перевізника на станціях переходу Достик і Алтинколь, а також забезпечити прийняття реальних заходів щодо врегулювання ситуації з перевезення продовольчих вантажів в напрямку КНР », – резюмується в повідомленні.