Луганський регіон збирає рекордний врожай

Луганська область намолотила 1,63 млн т зерна і 680 тис. т соняшнику за 2020 рік. Це основні культури, які вирощуються на підконтрольній українській владі території


На цій території близько півсотні тваринницьких господарств і понад 130 переробних.
Ґрунти Луганській області – це 81% чорнозему всієї площі регіону. Потужність чорноземних пластів сягає метра, а то і більше.


«Родючі сільськогосподарські землі є сильною стороною, яка підвищує інвестиційну привабливість місцевих підприємств», – розповідає директор Департаменту агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації Сергій Хлякін.


Із загальної площі майже в 1,9 млн га, 1,4 млн складають землі сільськогосподарського призначення, зокрема 997 тис. га – рілля.
Разом з високим рівнем чорнозему, в регіоні спостерігається деградація ґрунту, а саме опустелювання.
Це відбувається за рахунок водної, вітрової та агротехнічної ерозії, зменшується кількість гумусу в ґрунті.
Нормативно-грошова оцінка ріллі в області перевищує 27 тис. грн / га. Багаторічні насадження оцінюються в 47 тис. грн, сінокоси – 8,2 тис. грн, пасовища – близько 6 тис. грн.


Виробничу діяльність на території Луганщини здійснюють 1072 агропромислових формувань, з яких: 807 — фермерські господарства і лише 152 — господарські товариства. Решта — приватні, державні підприємства та кооперативи.


У Департаменті агропромислового розвитку розповідають, що основною сільгоспкультурою у 2020 році була озима пшениця. Під неї відвели 260 тис. га і  зібрали понад мільйон тон врожаю.


Майже 390 тис. га було засіяно соняшником, валовий збір якого склав 677 тис. т. Також тут вирощують жито, озимий та ярий ячмінь, яру пшеницю, овес, гречку, просо, кукурудзу, горох та ріпак. Роком раніше у списку також були квасоля та нут, льон та гірчиця.


«В минулому році луганські аграрії перевищили попередній рекордний урожай озимої пшениці 2019 року на 20 тис. т, зернових та зернобобових в цілому – на 110 тис. т.”, – ділиться Сергій Хлякін.


Більше 5 тис. га в минулому році аграрії відвели під овочі (переважно капуста, помідори і кабачки), ще 11 тис. га – під картоплю.


У напрямку переробної сфери задіяно 134 середніх та малих підприємств 8 підгалузей: хлібопекарська, борошномельно-круп«яна, олійно-жирова, м«ясна, молочна, пиво-безалкогольна, комбікормова, кондитерська.

Приміром, молочні продукти виробляють 4 підприємства, потужність яких складає 135 тис. т на рік. Асортимент — понад 90 найменувань.

Олійно-жирова галузь області представлена 4 провідними підприємствами та 17 міні-цехами, виробничі потужності яких дозволяють переробляти 390,0 тис. т сировини в рік.

Чотири крупні підприємства і 8 міні-цехів займаються виробництвом борошна, 35 підприємств випікають понад 300 найменувань хліба, 7 — варять пиво та розливають воду, 3 — виробляють різного роду солодощі та торти.