Названо причини падіння цін на пшеницю

Експерти zernotorg.ua кажуть, що дана ситуація не є несподіваною. Початок коливання цін було лише питанням часу.

«Продукція АПК активно росла, як на світових ринках, так і на внутрішньому ринку нашої країни з серпня 2020 року. Але ми повинні розуміти, що це зростання більшою мірою було спекулятивним. Це стало наслідком вливання значних обсягів ліквідності центральними банками провідних країн », – пояснили аналітики.

Експерти відзначають, що така корекція спочатку спровокувала зростання фінансових ринків, а потім продукції на товарних. Також вони нагадали, що в 2020/2021 МР валовий збір пшениці в світі знаходиться на рекордному рівні, USDA в своєму березневому звіті прогнозує виробництво на рівні 776,8 млн т, а кінцеві залишки – 301,2 млн т, що також є рекордним значенням .
Після високої активності в першій половині сезону, імпортери сформували стратегічні запаси і зараз спокійніше проводять закупівлі. Погодні умови також відіграють роль.

«Наш моніторинг вказує на те, що ринок пшениці, незважаючи на сильний UP-тренд, «точно за розкладом» відправився в корекцію в кінці січня. Зараз трейдери і переробники намагатимуться максимально відіграти свої збитки, отримані в попередні місяці, тому увага буде акцентуватися на тому, щоб перекупити ринок, сприятливих погодних умовах та необхідності зниження цін, щоб бути конкурентними на світовому ринку», – йдеться в матеріалі.