ПЛОЩА ПОСІВІВ В УКРАЇНІ ЗБІЛЬШИТЬСЯ В НОВОМУ СЕЗОНІ

Під урожай 2021 р площа сівби соняшнику в Україні зросте на 4-6%.


За попередніми прогнозами ІА «АПК-Інформ», даний показник може стати рекордним за всю історію виробництва олї в країні. Цьому сприятиме кілька чинників: рекордний рівень цін, висока товарна ліквідність, хороша рентабельність виробництва.
Валовий збір соняшнику може скласти рекордні 16,4 млн тонн за сприятливих погодных умов.


«Основні внутрішні чинники зростання цін на сировину і соняшникову олію — висока конкуренція, нестача сировини та стримування продажів на ринку насіння соняшнику України, що спостерігаються в поточному сезоні, в 2021/22 МР на тлі очікуваного зростання врожаю олійної трохи ослабнуть», — вважає аналітик олійного ринку ІА «АПК-Інформ» Світлана Киричок.
Прогноз виробництва соняшникової олії в 2021/22 МР в даний час складає більше 7 млн ​​т, що може на 16% перевершити показник поточного сезону.
Експорт олії з України також може наблизитися до рекордного рівня сезону-2019/20 — 6,5 млн тонн (+ 17% до 2020/21 МР; -1% до 2019/20 МР).


«Світовий попит на українську соняшникову олію в новому сезоні може істотно вирости, що підігрівається відразу декількома факторами: мінімальними перехідними запасами продукції за багаторічний період, введенням з вересня ц.р. плаваючих мит на російське масло, а також обговоренням можливого обмеження експорту і української продукції. При цьому будь-які обмеження експорту соняшникової олії з України, яка є ключовим постачальником цієї продукції на світовий ринок, послужать сильним поштовхом до зростання цін на світовій арені як на масло, так і на насіння соняшнику», — зазначила С. Киричок.