Стан посівів ярих та озимих в хорошому стані (дані НААН)

За даними науково-дослідних установ НААН на більшості території країни посіви озимих та ярих сільськогосподарських культур знаходяться в доброму та задовільному стані.


«Так, рослини озимої пшениці знаходяться в фазі «вихід в трубку», на півдні – «початок колосіння-цвітіння». Рослини озимих тритикале, жита, ячменю знаходяться в фазі «колосіння». Рослини ріпаку озимого, в залежності від термінів посіву і регіону знаходяться у фазах «цвітіння», «освіта стручків» і «формування насіння». Стан посівів озимих культур добрий», – прокоментували в НААН.


Відзначається, що рослини ярих пшениці, ячменю і вівса знаходяться в фазі «вихід в трубку». Крім того, рослини ярого тритикале перебувають у фазі «кущіння». Стан посівів цих культур хороше. Горох знаходяться у фазах «ріст стебла», на півдні – «цвітіння». Стан посівів гороху добрий та задовільний, місцями зріджене.


«На посівах сої відзначаються фази«сходи», на зрошенні – «сходи – 5-й справжній листок». На полях, де були відсутні опади, насіння знаходиться в сухому ґрунті, яка потребує зволоження. Рослини соняшнику в залежності від строків сівби та регіону знаходяться у фазах від «проростання насіння-сходи» до утворення «2-7 справжніх листків». Стан посівів задовільний і хороше», – відзначили в НААН.
Згідно з повідомленням, триває сівба кукурудзи. На ранніх посівах відзначаються фази початок «листоутворення», на решті території – «проростання зерна і сходи».
Експерти зазначив, що внаслідок частих опадів ускладнюється фітосанітарний стан на посівах зернових колосових культур. Виникає гостра потреба в захисті рослин проти борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі тощо.
На думку вчених, при теплій вологій погоді потреба в обробці посівів проти хвороб листя може виникати і пізніше – до кінця цвітіння. Основна мета – захистити флаговий листок, який формує 60-70% всіх вуглеводів, що транспортується в колос.
Оскільки зменшення площі асиміляційної поверхні прапорцевого листка найбільш негативно впливає на зернистість колоса і наповненість зерна. Незахищений флагової листок відмирає, коли хворобою охоплено 20% його площі. Під час цвітіння при оптимальній температурі 20-25 °С і відносній вологості повітря (на пшениці 60-85%, ячмінь – 50-100%, вівса – 35-40%. Тому обробка фунгіцидами у фазі «кінець виходу в трубку» в такому випадку оптимальна для забезпечення контролю хвороб, а з огляду на, що тривалість захисної дії сучасних фунгіцидів системної дії становить 2-3 тижні, вона також буде стримувати розвиток хвороб) рослини будуть дивуватися летючої і іншими видами сажки.