4 нові податкові зміни для АПК

Міністерство фінансів ініціює збільшення податків для агросектору. Зараз мова йде про чотири основні пункти.

Згідно з матеріалом AgroPolit.com висновок про зміни випливає з аналізу положень законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків – суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства». Зараз же документ знаходиться на розгляді в податковому комітеті.

Мінфін готує зміни за 4 пунктами:

1. Відшкодування експортного ПДВ.

Відзначається, що законопроектом пропонується поповнення ПКУ нормами щодо бюджетного відшкодування ПДВ тільки після надходження валютної виручки на рахунок платника податку в обслуговуючому банку, і встановлення відповідного права податкових органів на отримання інформації від платника податків за таким вступу шляхом подачі запиту про надання документів.

2.Доповнення ПКУ нормами, які встановлюють, що знищення сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин в зв’язку з форс-мажорними обставинами не є постачанням товарів.

Відповідно, сільськогосподарські товаровиробники на вартість знищеного в зв’язку з форс-мажорними обставинами врожаю або тварин, не нараховуватимуть ПДВ як на витрати, які не використовують у господарській діяльності.

Відзначається, що цей крок є цілком логічним, оскільки виникали суперечливі ситуації, особливо з огляду на неврожай минулого року.

3.Збільшення в 2 рази ставок єдиного податку для платників IV групи (сільськогосподарських товаровиробників).

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що єдиний податок четвертої групи по суті є пільговим режимом оподаткування, оскільки сплачується на заміну податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, земельного податку, рентної плати за спеціальне використання води.

«Збільшення ставок податку відразу на 100% є занадто різким підвищенням. Дане підвищення мотивується тим, що в перехідних положень ПКУ встановлено мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки землі до 2024 року, а саме нормативна грошова оцінка є базою для визначення ставок єдиного податку для платників IV групи », – прокоментував голова Ради« Бізнес-Варта » , колишній депутат аграрного комітету Іван Мірошниченко.

4.Індексація нормативної грошової оцінки.

Крім того, збільшується і сума надходжень від єдиного податку до місцевих бюджетів. Йдеться про індексацію нормативної грошової оцінки (НДО) за землю.

«З 2017 р по 2023 року включно, встановлений мораторій на проведення індексації нормативної грошової оцінки землі, яка покладена в основу розрахунку єдиного податку IV групи, що також призводить до зменшення надходжень до місцевих бюджетів», – йдеться в пояснювальній записці.

Згідно з повідомленням, дане підвищення мотивується тим, що в перехідних положеннях ПКУ встановлено мораторій на індексацію нормативної грошової оцінки землі до 2024 року, а саме нормативна грошова оцінка є базою для визначення ставок єдиного податку для платників IV групи. Тому індексацію слід змінити, щоб більше податків надходило до місцевих бюджетів.